FUNKCIJA I STANJE NAŠEG PROBAVNOG TRAKTA I ENZIMA ODRAŽAVA SE IZRAVNO NA NAŠE CJELOKUPNO TJELESNO I PSIHIČKO ZDRAVL JE. JOŠ JE U 19. STOL JEĆU SEBASTIAN KNEIPP POUČAVAO DA BOLEST I ZDRAVL JE POČINJU U CRIJEVIMA, I BIO JE U PRAVU.

Temelj zdravlja probavnog sustava, pa tako i cjelokupnog zdravlja, možemo pronaći u sinergističkom djelovanju koje čine probavni enzimi, probiotičke bakterije i vlakna. Stoga se i preporučuje prehrana koja je bogata vlaknima (povrće), te koja potiče razvoj probiotičkih kultura (jogurti).
CaliVita nudi široku paletu proizvoda koji sadrže enzime, probiotike i vlakna iz 100% prirodnog izvora, te koje, ovisno o  individualnim potrebama, preporučujemo uzimati redovito.

Sunčeva energija u našim crijevima 

Probava hrane je proces izvlačenja gradivnih tvari i energije koja je spremljena u obliku ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Dakle, u ovim tvarima je pohranjena sunčeva energija i u našim se crijevima uz pomoć probavnih enzima ove složene hranjive tvari razgrađuju na manje gradivne jedinice (šećere, aminokiseline, leptide, trigliceridi). One kroz crijevne resice mogu prijeći u krvotok gdje služe kao izvor energije ili kao gradivne tvari. Uspješnost cijelog ovog procesa ovisi o enzimima. Probavni enzimi u crijevima sudjeluju u razgradnji hrane. Sistemski enzimi usmjeravaju biokemijske reakcije u tijelu.
Život, dakle, sam po sebi ovisi o enzimima.

PROBAVNI ENZIMI

Probavni enzimi  djeluju diljem cijelog probavnog trakta. Najvećim dijelom se nalaze u želucu i gornjem dijelu tankog crijeva (dvanaesnik i jejunum). Ondje se vrši glavnina razgradnje hrane, dok je područje djelovanja probiotičkih bakterija donji probavni trakt – završni dio tankog crijeva (ileum). Ondje se vrši apsorpcija  razgrađene hrane te debelo crijevo.

Vlakna  imaju čitav niz za organizam korisnih funkcija. Vezujući vodu bubre i popunjavaju prostor crijeva omogućavajući njihovo gibanje i stolicu. Vežu toksine iz hrane i toksine koje proizvode brojni štetni mikoorganizmi. Vrše podražaj živčanih završetaka.  Vežu kolesterol i žučne kiseline. Služe kao supstrat iz kojega bakterije debelog crijeva proizvode korisne kratkolančane masne kiseline. Usporavaju oslobađanje glukoze itd. Vlakna su dokaz da su i naizgled neupotrebljive tvari izuzetno korisne i višestruko upotrebljive.

VRSTE ENZIMA

Proteaze su velika skupina enzima zaduženih za razgradnju bjelančevina koje se nalaze u mesu, mlijeku, ribi, jajima, siru i grahoricama. Probava bjelančevina je zahtjevan proces iz kojega tijelo na kraju dobiva aminokiseline. Kako  starimo taj je proces zbog nedostatka enzima sve nedostatniji s učestalom pojavom truljenja hrane, izazivajući plinove,  nadutost, zatvor ili proljev i upale. Kasnije i druge tegobe u udaljenim tkivima i organima  tijela – glavobolje, kožne probleme, upale zglobova, nesanicu, razdražljivost, otežanu koncentraciju itd.

Krajnji cilj amilaze je razbiti ugljikohidrate u jednostavne šećere koje tijelo može koristiti za energiju. To počinje već u  ustima, pa kad na primjer žvačemo tablete Papaya Plus razgradnja ugljikohidrata počinje odmah u ustima razbijanjem polisaharida u manje molekule. Konačni rezultat razgradnje je glukoza, koja odlazi u krvotok i služi kao izvor  energije. Postoji  niz čimbenika koji mogu dovesti do nedostataka ovog enzima. Neki od najčešćih su problemi s  gušteračom.  Također alkoholizam i neki lijekovi. Ali najčešće je glavni krivac za prirodno niže razine amilaze starenje organizma i njegovih funkcija.

Lipaza je enzim koji tijelo koristi za razgradnju masnoće. Lipaze pretvaraju trigliceride u monogliceride i masne kiseline.
To je važno jer ako se masnoća ne probavi do kraja, ona će prekriti čestice hrane i spriječiti razgradnju ostalih sastojaka  hrane poput ugljikohidrata i proteina. Osim što omogućavaju probavljanje masnoće, lipaze pomažu otključati i osloboditi  hranjive tvari topljive u mastima, poput vitamina A, D, E i K, koje su sadržane u česticama masti. Istraživanje objavljeno  u časopisu Digestive Diseases and Sciences, koje je uključivalo 18 zdravih dobrovoljaca, utvrdilo je da je uzimanje  kombinacije lipaze, proteaze i amilaze nakon visoko masnog obroka pomoglo smanjiti simptome kao što su stvaranje  plinova, nadutost i osjećaj punine.

CaliVitini probavni enzimi 

Da bi probavni enzimi iskazali maksimalnu učinkovitost poželjno je kombiniranje s ostalim enzimima. Zato CaliVita nudi tri različite multienzimske formule:
Digestive Enzymes i P a p a y a P l u s 

PAPAYA PLUS 

Papaya Plus su tablete za žvakanje i osim enzima sadrže i papaju. Oba proizvoda su prvenstveno namijenjeni osobama  kojima određene namirnice stvaraju probleme (nadutost, vjetrovi, otežana probava, itd), kao npr. mliječni proizvodi,  grahorice, određeno voće i povrće.

DIGESTIVE ENZYMES

Digestive Enzymes predstavljaju kompleks probavnih enzima s posebnim naglaskom na razgradnju bjelančevina.  Prvenstveno namijenjeno osobama koje jedu više mesa, mesnih prerađevina, koji piju puno kave i alkohola, onima koji  imaju manjak želučanih enzima (osjećaj težine u želucu nakon obroka).  Također svima kojima je zbog sklonosti težoj hrani  potrebna redovitija detoksikacija cijelog organizma.

VLAKNA – PREDUVJET NORMALNOG RADA CRIJEVA

Prehrana s malo vlakana, izravno je povezana s brojnim bolestima modernoga doba. Istraživanja pokazuju da prosječan zapadnjak unese dnevno samo oko 12 g vlakana, umjesto  preporučenih 30 g.
Prije svega vlakna podražavaju završetke  autonomnog živčanog sustava pokrečući tako valovito gibanje crijeva prema završetku (peristaltika). Međutim, kad vlakana nema usporava se ili čak zaustavlja izbacivanje otpadnog materijala (zatvor), a taj problem postaje kritičan s godinama. Dakle,  što više vlakana konzumiramo – pražnjenje crijeva je učestalije. To je višestruko bolje za naše zdravlje, jer je manji  kontakt toksičnih nusproizvoda s crijevnom površinom i tada je pojava raka najmanja. Hrana bogata vlaknima smanjuje  apsorpciju glukoze, pa je niža i razina inzulina. Sve to pomaže mršavljenju jer svojim volumenom i  sposobnosti  bubrenja ograničava unos druge visoko kalorijske hrane.

Calivitina vlakna

NOPAL & INULIN
Dehidrirani kaktus nopal (Opuntia) je izvor topljivih i netopljivih vlakana s velikim učinkom na regulaciju tjelesne  težine, celulit, probavu i sveukupni metabolizam. Naročito metabolizam šećera i masti. Nopal je biljka s najmanjim  glikemijskim indeksom (GI). Njegovim uzimanjem uz kritičan obrok smanjujemo ukupno glikemijsko punjenje  obroka.

To znači da ukoliko prije obroka popijemo 3-4 tbl nopala smanjujemo apsorpciju i oslobađanje glukoze čime se bolje  kontrolira razina šećera u krvi.  Smanjuje se nakupljanje masti u tijelu i razina triglicerida! Zahvaljujući sposobnošću vlakana nopala da bubre u dodiru s vodom dolazi do lakšeg formiranja stolice i njenog bržeg pražnjenja. Nadalje doprinose bržem osjećaju sitosti, smanjuje se apetit. Budući da nopal djeluje kao sredstvo za regulaciju izmjene tvari u organizmu, omiljen  je kao dopuna svih detoksikacijskih kura i dijeta.

Inulin je složeni ugljikohidrat čija su vlakna netopljiva i otporna na enzimsku razgradnju u tankom crijevu.  Nerazgrađena dospijevaju u debelo crijevo gdje ga razlažu bakterije debelog crijeva. Inulin kao izvor vlakana služi kao  prebiotik, tj. potiče rast zdrave bakterijske crijevne flore. To ima učinak na zdravlje tankog i debelog crijeva. Kako inulin  ima nizak glikemijski indeks (sporo oslobađa glukozu iz lanaca) pogodan je za osobe s dijabetesom kao i one na  redukcijskim dijetama.

Uporaba inulina povećava količinu korisnih crijevnih bakterija sojeva Bifidobacterium i Lactobacillus. To je iznimno važno jer znamo da su crijeva polazišna točka našeg imuniteta. Ovom učinku inulina  zahvaljujemo posebnim šećerima fruktanima (beta 2,1 fruktani). Oni se u crijevima razgrađuju na mliječnu kiselinu i  kratkolančane masne kiseline (SCFA).  Te kiseline su ključne za obnavljanje stanica debelog crijeva što je posebno važno kod  upalnih bolesti crijeva te u sprječavanju nastanka promjena na stanicama (poznatim kao pred-neoplastične lezije) koje  mogu voditi do pojave raka. Može se koristiti kao dodatak hrani ili napitcima kao zamjena za šećer. Okus mu je  usporediv s okusom šećera.

CALIVITAMINI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:

Pronađite nas i na INSTAGRAMU.

Također i na FACEBOOKU.