Vitamin D za zimsku sezonu!

Prema nedavnoj mađarskoj kliničkoj studiji, 95% populacije do kraja godine ima nedostatak vitamina D. Istraživanje je uzelo u obzir spol, dob i prebivalište, što ga čini jedinstvenim istraživanjem te vrste u svijetu.

CN_2013_12_STR_07_D_drops.jpg

Podaci ističu preporuku medicinske organizacije prema kojoj je suplementacija vitaminom D apsolutno neophodna u jesenjim i zimskim mjesecima. I tako, dok sa sjetom čeznemo za ljetom, toplinom i dugim danima, magloviti zimski dani za mnoge predstavljaju pravi izazov, vrijeme koje jednostavno treba moći preživjeti. Ako ste i vi među njima, imamo za vas dobru vijest pod imenom D Drops – kapi D vitamina!I upravo sada, predstavljajući ovaj proizvod, želimo vas podsjetiti kako imate još jednog, često zanemarivanog, zimskog saveznika koji će vam pomoći u borbi protiv zimske depresije i virusa, te dodati malo sunca u vaš život!

Depresija i gripa
Iako uzročna veza još nije potpuno jasna, čini se da je vrlo vjerojatno da su niske razine vitamina D u organizmu povezane sa zimskom, odnosno sezonskom depresijom. Prema Norveškoj studiji, simptomi depresije mogu biti uspješno umanjeni suplementacijom vitaminom D. Iako vitamin D nema direktan utjecaj na viruse,on djeluje posredno na specifičan imunitet organizma, jačajući odgovor tijela na virusne infekcije. U pred-antibiotsko doba tuberkuloza kože uspješno se tretirala izlaganjem UV zrakama, a još davne 1920. godine za oboljele od plućne tuberkuloze preporučivalo se redovito sunčanje. Tijekom posljednjeg desetljeća laboratorijska istraživanja potvrdila su ulogu vitamina D u imunološkom sustavu, točnije protumikrobnoj obrani. Naime, smatra se da on, točnije njegova aktivna izvedenica (1,25-dihydroxyvitamin D ili skraćeno 25OHD) igra ključnu ulogu u stečenom imunitetu putem proizvodnje protumikrobnih peptida (posebno kathelicidina). Klinička važnost očituje se u spoznaji o kroničnom nedostatku aktivnog oblika 25OHD koji je postao planetarna pojava. Ova saznanja podržavaju hipotezu da manjak vitamina D može dovesti do poremećaja regulacijskih mehanizama stečenog imuniteta te je stoga to temeljni uzrok infekcija i imunoloških poremećaja.

Šećerna bolest
Za vrijeme trudnoće vitamin D može pridonijeti zdravlju majke i embrija. Spomenut ćemo samo jednu činjenicu kojom ćemo to potvrditi: nedostatak vitamina D za vrijeme trudnoće povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 1 kod djeteta, pa osiguravajući odgovarajuću opskrbu vitaminom D kod žena i novorođenčadi možemo pridonijeti i kasnijem zdravlju djeteta. Odgovarajući unos vitamina D jednako je važan u ranom dobu jer, prema zapažanjima, dosezanjem željenih razina vitamina D u djetinjstvu može se umanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 do 78%, dok njegov nedostatak povećava taj rizik.Temeljeno na ispitivanjima, čini se da nedostatak vitamina D u odraslom dobu povećava rizik od dijabetesa tipa 2; zbog toga se isplati imati na umu suplementaciju vitaminom D. Valja uzeti u obzir da li je u obitelji bilo slučajeva šećerne bolesti, imate li previše kilograma ili vam je dijagnosticirana intolerancija na inzulin. Na žalost, ovo su česta stanja i, uz promjene u načinu života, vrijedi im prilagoditi opskrbu vitaminom D.

Upozorenje!
Držite proizvod dalje od sunčevog svjetla! Ne koristite u slučaju stanja koja uključuju visoku razinu kalcija u serumu (hiperkalcemija)! U slučaju bubrežnih kamenaca i sarkoidoze kao i u slučaju korištenja drugih proizvoda koji sadrže vitamin D, savjetujte se sa svojim liječnikom!

D-drops u kapima – narudžba

d-drops