Virusi su spremni – budite i vi

Svake nove zime susrećemo stare brige – prehlada, hunjavica, šmrcanje, gripa, preznojavanje, bolovi… Spremni su toplomjeri, deke, vrući čaj, limun, med. No kako nam iz godine u godinu virusi spremaju nova iznenađenja, postaju sve opasniji, promjenjiviji, suprotstavljanje njima predstavlja pravi izazov. Vrlo često virusi i bakterije nađu način kako osujetiti moderne lijekove na kojima je radila čitava vojska istraživača, postajući otporni i još opasniji. Stoga je jasna potreba za što učinkovitijim imuno sustavom koji će svojim djelovanjem biti „korak ispred“. Kao što virusi sa nama dijele suživot na ovom planetu, dijele ga i mnoge biljke koje sadrže tvari protuvirusnog djelovanja, mnogi pčelinji proizvodi, kao i vitamini. Upravo njih možete pronaći u našim proizvodima – Vira-go, Cink, C1000, Bee Power, D-drops i Acidophillus.

 

viragoVir-ago je biljni pripravak u tabletiranom obliku, formuliran s ciljem pojačati djelotvornost snaga obrane (stanice imuniteta) uz istodobnu izravnu ulogu u inaktivaciji virusa. Specifično djelovanje ovom prizvodu daju aktivni sastojci koji djeluju dvostruko na način da izravno uništavaju viruse, te podižu imunitet. Vir-ago se preporučuje osobama krhkog imunološkog sustava koje često imaju tzv. “groznice” na usnama, onima koji su skloni infekcijama dišnog sustava, koje imaju genitalne ili kožne infekcije, osobama sa kompromitiranim imunološkim sustavom kao dodatna pomoć za njegovo jačanje (zloćudne bolesti), osobama koje pate od kroničnog umora i iscrpljenosti te rekonvalescentima kako bi se brže oporavili. Dugoročno, najveća imunološka korist i zaštita postiže se kombinacijom ovog proizvoda i probiotika (Acidophillus, Probiobalance).

 • List masline – za protuvirusni učinak masline odgovorna je elenolna kiselina koja usporava virusno umnažanje te tako organizam dobiva dovoljno vremena i mogućnosti da krene u napad. Tvari iz lista masline doprinose liječenju groznica na usnama i drugih virusnih oboljenja, gripe i prehlade, gljivičnih infekcija, kroničnog umora i alergija.
 • Mačja kandža (Uncaria tomentosa) među najpoznatijim je amazonskim biljkama. Južnoamerički Indijanci koriste ju već 2000 godina, a u srž znanstvenog zanimanja dospjela je zbog svojih sposobnosti – uništava viruse, smanjuje povišenu temperaturu, smanjuje upalu, djeluje protutumorski, a prema nekim novijim zapažanjima može pružiti zaštitu od uzročnika atipične upale pluća (virus SARS). Uncaria djeluje i na imunološki sustav prvenstveno poticanjem stvaranja limfocita te jačanjem njihove aktivnosti, a znamo da su u borbi protiv virusa limfociti najvažnije stanice.
 • Aminokiselina lizin ima specifično antivirusno djelovanje, a posebno učinkovito sprječava širenje virusa na usnama, genitalijama, kao i bolnih virusa u obliku bolnih ranica po tijelu – zostera, genitalisa i simplexa (ometa sintezu enzima nužnog za uspješno razmnožavanje i djelovanje virusa).
 • Pau d’ Arco (taheebo) – veliko stablo iz tropskih prašuma Južne Amerike poput dobroćudnog diva čuva naš imunitet. Danas se smatra najmoćnijom od poznatih ljekovitih biljaka čiji jedinstveni spojevi (lapachol, lapachenol, kinoni) štite od virusa i bakterija, koče razvoj gljivica i parazita, štite od zloćudnih oboljenja, smanjuju bolove. Djelovanje spojeva je dobro znanstveno dokumentirano i koristi se za čitav niz najtežih bolesti. Mikrobiocidno djelovanje (uništavanje štetnih klica) se pripisuje poticanju tkivne oksigenacije (povećanje snabdjevenosti tkiva kisikom) čime izravno doprinosi uništavanju bakterija, gljivica, parazita i virusa.

bee-powerMatična mliječ – kraljica imuniteta * 

Ovaj koncentrat hranjivih tvari proizvod je pčela matica. Poznati je imunostimulans za sve uzraste, jača živčani sustav, obnavlja životnu energiju i daje vitalnost. Matična mliječ posebno dobro djeluje kod djece i starijih, te kod radom iscrpljenih ljudi. Pomaže i zdravlje koštanog sustava, naročito poslije ozljeda i prijeloma.

Pčela matica rađa se kao obična pčela radilica, ali kraljicom postaje zahvaljujući hrani koju jede samo ona – matičnoj mliječi. Matičnu mliječ proizvode pčele radilice, izdvajajući iz svojih žlijezda slinovnica punovrijedne sastojke namijenjene prehrani matice. Matice, zahvaljujući matičnoj mliječi, žive čak pedeset puta duže od običnih pčela radilica i sposobne su svakodnevno proizvesti jaja u količini koja premašuje njihovu tjelesnu težinu. Matična mliječ se od davnina cijeni kao jedan od najboljih životnih eliksira, jer održava zdravlje i ljepotu, normalizira tjelesne funkcije, štiti od infekcija te povećava izdržljivost i energiju. Opskrbljuje organizam mineralima, vitaminima i aminokiselinama, a poznata je i kao antibakterijsko i antivirusno sredstvo. Pritom su naročito važni sastojci amino i gama globulin koji pomažu organizmu pobijediti infekcije. Ova super-hrana sadrži i dragocjene sterolne komponente, acetilkolin i spojeve s fosforom, tvari važne za funkciju živčanog sustava. Stoga je konzumiranje matične mliječi važno za sve one koji pate od kroničnog umora i živčane napetosti. Matična mliječ sadrži i važne masne kiseline, od kojih su neke ključne u procesima rasta, regulacijskim procesima metabolizma te imunološkom sustavu. Značajan je sadržaj RNK i DNK te želatine koja je prekursor za stvaranje kolagena i vezivnog tkiva, što matičnu mliječ čini izvrsnom nadopunom za zdravlje zglobova i hrskavice. Kako je kolagen anti-aging element, tako je i matična mliječ, uz vitamin C, poželjna hrana za održavanje ljepote.

Matičnu mliječ stoga možemo preporučiti svim dobnim skupinama. Kod djece potiče rast i razvoj, pomaže kod anemije, potiče funkciju pamćenja i sposobnost učenja. Kod odraslih i starijih osoba pomlađuje stanice, dajući im faktore za regeneraciju, obnavlja reproduktivne funkcije, pomaže kod steriliteta, upale mjehura i astme, jača imunitet i živce te pomaže u prevladavanju stresa. Također tonizira i pomlađuje kožu, doprinosi zdravlju zglobnog i koštanog sustava itd. Jednom rječju, matična mliječ je pravi dar prirode za održavanje zdravlja, ljepote i mladosti.

 

acidophilus-with-psyllium
Proizvod Acidophilus sadrži 2 milijarde aktivnih crijevnih bakterija Lactobacillus acidophilus. To su najpoznatiji probiotički sojevi bakterija koji se u ovom proizvodu nalaze u liofiliziranom obliku zaštićeni kapsulom te se brzo aktiviraju u crijevima.Probiotici će u medicini 21. stoljeća biti ono što su antibiotici bili u medicini 20. stoljeća.
(Dr. Michael L. McCann)

U crijevima živi otprilike 400-500 vrsta bakterija, a smatra se da postotak korisnih crijevnih bakterija naspram onih štetnih treba iznositi oko 85%. Alarmirajući je podatak istraživanja da broj korisnih bakterija u debelom crijevu modernog čovjeka često ne prelazi 12%.

Termin probiotik doslovno znači za život (pro biota), a označava žive mikroorganizme koji pozitivno utječu na domaćina tako što poboljšavaju ravnotežu crijevne mikroflore te putem djelovanja u probavnom traktu pomažu u održavanju zdravlja imunološkog sustava. Probiotici imaju višestruku zadaću – sprečavaju razmnožavanje drugih štetnih mikroorganizama, pomažu razgradnju te upijanje mikro i makro hranjivih tvari (posebno mineralnih soli), potiču kretnje crijeva, sudjeluju u metabolizmu lijekova, a mogu sintetizirati i neke vitamine (K, B, folna kiselina), te utječu na oba imuniteta – specifični putem poticanja proizvodnje protutijela, te na onaj nespecifični, putem povećanja djelovanja bijelih krvnih zrnaca. Acidofilne bakterije sintetiziraju antibiotik kolicin, u čijoj se neposrednoj i daljnjoj mikrookolini razvijaju uvjeti koji su izrazito nepovoljni za obitavanje raznih uzročnika bolesti, poput mikrokoka, klostridija, nekih koli bakterija i gljivica.

Probiotici omogućavaju bolji rast i razvoj djece, korisni su kod upalnih bolesti crijeva, umanjuju znakove alergije i preosjetljivosti na hranu, kemijske tvari i čimbenike iz okoliša, pomažu u sprečavanju osteoporoze, pomažu u čišćenju jetre, reguliraju pokretljivost crijeva, pomažu u uklanjanju teških metala i ostalih štetnih tvari koje dospijevaju u hranu, sprečavaju nastajanje neugodnog zadaha iz usta, koji je čest pratilac dispepsija uslijed poremećaja crijevne flore, te pomažu kod rješavanja akni i drugih kožnih poremećaja. Njihovo korištenje posebno se preporučuje nakon liječenja antibioticima te u slučajevima povećanog stresa, napetosti i alergija.

Značaj vitamina D

Nekoliko medicinskih organizacija, uključujući i National Health Institute (Nacionalni institut za zdravlje) na sveučilištu Harvard podupire ideju povećanja preporučenih dnevnih doza vitamina D za najmanje 30-60%. Ispitivanjem široke populacije i pregledom podataka dobivenih u proteklih nekoliko godina, možemo zaključiti da je vitamin D neka vrsta tvari matice za sve. Sudjeluje ne samo u izgradnji i održavanju zdravih kostiju i zuba, već također doprinosi smanjenju rizika od razvoja nekoliko vrsta tumora (debelog crijeva, dojki), djeluje zaštitno kod obje vrste dijabetesa, i može povoljno djelovati na žensko hormonalno zdravlje i plodnost. Od izuzetnog je značaja u trudnoći i dojenju, a može biti od pomoći u zaštiti od kasnijeg razvoja neuroloških i psihičkih bolesti (kao npr. shizofrenija, multipla skleroza, demencija, Parkinsonova bolest, autizam, Alzheimerova bolest, depresija, poslijeporođajna depresija)

Ukratko, uzimanjem vitamina D možemo uvelike pridonijeti očuvanju zdravlja. Suprotno dosadašnjem mišljenju predoziranje vitaminom D je vrlo teško, jer ono nastupa samo kod kontinuiranog (mjesecima) uzimanja vrlo visokih doza (10000 I.J.). Iako se potrebe za vitaminom D mijenjaju ovisno o dobi i zdravstvenom stanju, njegov nedostatak povećava rizik od bolesti u svakom slučaju. U djetinjstvu je od iznimne važnosti za izgradnju kostiju, normalnu mišićnu funkciju, dok kasnije odgovarajući unos vitamina D može smanjiti rizik pojave kardiovaskularnih, autoimunih bolesti kao i upala. U kasnijoj životnoj dobi pomaže u prevenciji gubitka koštane mase, te očuvanje mišićne snage i mentalne svježine, a u trudnoći – kad je nedostatak vitamina D vrlo čest – pomaže zdravlje majke i fetusa, a kasnije može utjecati na razvoj i zdravlje djeteta. U slučaju nedostatka, povećava se rizik od srčanog udara za 2,5 puta, a raste i krvni tlak. Pretile osobe imaju veće potrebe za vitaminom D od prosjeka, a odgovarajući unos vitamina D bi kod njih imao pozitivan učinak na inzulinsku rezistenciju.

 

d-drops-2D drops – novi proizvod!

Predstavljamo naš novi proizvod – D-drops, D vitamine u kapima. D-drops kapi se jednostavno i lako doziraju, ugodnog su okusa, zahvaljujući prirodnim citrusnim sastojcima.  Istovremeno nemaju prejaku aromu pa se mogu miješati s hranom i pićima. U proizvodnji ove tekuće formule nismo koristili umjetne arome i bojila, te nisu dodani šećeri ni sladila.

Naš novi proizvod sadrži D3 kolekalciferol, najaktivniji oblik vitamina D, koji puno bolje podiže razinu vitamina D u krvi od oblika D2, (ergokalciferola). Najbolji prirodni izvor vitamina D3 je ulje jetra bakalara, koje je prisutno u ovoj formuli.

Osim kvalitete, D-drops predstavlja i dobru investiciju jer sa svakom bočicom dobivate 900 kapi x 400 I.J. vitamina D!

C1000prod-350x350Vitamin C – prvo slovo abecede zdravlja

Samo ljudi i primati, te šišmiši i zamorci nemaju sposobnost proizvodnje vitamina C, dok sve druge životinje to mogu biosintezom iz glukoze

Unatoč prirodnoj sveprisutnosti, vitamin C je relativno osjetljiva tvar koja se raspada kuhanjem, prženjem, pečenjem hrane te izlaganjem sunčevoj svjetlosti. Čak će i povrće i voće pohranjeno u hladnjaku gubiti zalihe vitamina C.

Činjenica da naše tijelo ne može pohraniti vitamin C, znači da nam je potreban svakodnevni unos putem hrane i nadopuna. Dostatna količina osigurala bi se putem 5-6 obroka voća i povrća dnevno, no to je danas nemoguće zbog načina života, a dodatna zapreka zadovoljavanja potrebnih količina je manjak vitamina C u suvremenim namirnicama.

Uvijek važan za krvne žile – od djetinjstva do starosti

Vitamin C nas štiti od srčanožilnih bolesti antioksidativnom ulogom, te ulogom u metabolizmu masti. O važnosti vitamina C i lizina za zaštitu od ateroskleroze:

»Ja ne znam postoji li uopće potreba za randomiziranim, dvostruko slijepim studijama, kada već postoje očigledni dokazi o vrijednosti velikog unosa vitamina C i lizina za sprječavanje taloženja aterosklerotskih plakova i sprječavanje smrti od krvožilnih bolesti. Preporučam da svaka odrasla osoba uzme 3 grama vitamina C dnevno, a djeca manje količine razmjerno tjelesnoj težini.«
Linus Pauling

Zglobovi, kosti, zubi, vid, energija… uvijek vitamin C

 • Bitan je nutrijent za tvorbu i održavanje kostiju, zubi, kolagena te nas štiti od propadanja zglobova, zubi, desni, kože, krvnih žila, tetiva, ligamenata, hrskavice. Vitamin C sudjeluje u zacjeljivanju rana, gdje djeluje zajedno s lizinom i cinkom.
 • Djelotvorna je zaštita od promjena na oku kao što je katarakta, koje su sve povezane s nedostatkom vitamina C.
 • Vitamin C proizvodi određene anti-stresne hormone i pomaže pretvaranju hrane u energiju.
 • Vitamin C smanjuje rizik nastanka nekih vrsta zloćudnih promjena – dojke, vrata maternice, debelog crijeva, grla, pluća, usta, prostate i želuca.

Nova saznanja

Niska razina vitamina C u krvi povezana je s većim indeksom tjelesne mase (BMI), postotak tjelesne masti je veći kao i opseg struka, u odnosu na osobe s normalnim razinama. Studija rađena na Arizona State University otkrila je da status vitamina C može utjecati na to koliko će uspješno tijelo koristiti masti kao gorivo tijekom vježbe ili mirovanja.

Studija iz 2008. pokazala je važnost vitamina C činjenicom da je tijelo razvilo dodatan mehanizam iskorištavanja vitamina C, s obzirom da ga ne može sintetizirati, pa su naši eritrociti razvili sposobnost vezanja potrošenih, oksidiranih oblika vitamina C (L-dehidro-askorbinska kiselina /DHA), koje potom eritrociti mijenjaju natrag u normalan oblik.

Jeste li znali da je vitamin C nužan za uklanjanje otrova / toksina iz krvi i tijela?

Na taj način ima ulogu u zaštiti zdravlja i integriteta naših stanica sprječavajući oksidativna oštećenja i pomažući uklanjanje štetnih tvari iz hrane, vode, okoliša te štetnih proizvoda metabolizma.

Imunološke stanice trebaju vitamin C svaki dan, a ne tek kada se razbolimo!

Neutrofili su bijele krvne stanice koje su prva obrana protiv patogena. Njihova primarna funkcija je uništiti mikroorganizme i time spriječiti sustavne infekcije. Te stanice migriraju do mjesta infekcije (kemotaksija) gdje doslovno progutaju mikroorganizme, a uključuju oksidacijske i ne-oksidacijske mehanizme ubijanja.

Jeste li znali da upravo ove stanice koje prve stupaju u obranu tijela od napadača sadrže iznimno visoke koncentracije vitamina C i to se smatra ključnim za njihovu funkciju. Dakle, o tome koliko svakodnevno unosimo vitamina C ovisi koliko će naše obrambene stanice biti u stanju svakodnevno se nositi s napadačima – mikroorganizmima.

Neutrofili akumuliraju vitamin C, jer tijekom njihovog napada na patogene proizvode velike količine reaktivnih oksidansa kojima ubijaju uljeze, pa su potrebne velike intracelularne koncentracije vitamina C za zaštitu i djelovanje, a razina vitamina C se tada povećava za čak 30 puta, naravno ako tijelo ima osiguran unos!

Sve to ukazuje ukazuje na ključnu ulogu vitamina C u radu imunološkog sustava. Greška koju često činimo – većina ljudi poseže za vitaminom C tek kada se razboli, tj. kada nastupi sistemska infekcija, a tada je već kasno. Uljezi su probili prvu obranu tijela – neutrofile – i počeli se širiti dalje. Da smo uzimali vitamin C redovito, ova linija obrane teško da bi podlegla. To je način kako ćemo jačati imunitet – svakodnevnim uzimanjem vitamina C (500-2000 mg) te uzimanjem probiotika (ne zaboravimo ulogu crijevne flore u imunitetu!)

Doziranje i sigurnost

Istraživanja prehrambenog statusa stanovništva europskih zemalja ukazuju na to da samo oko 50% stanovništva zadovoljava nacionalne preporuke o unosu vitamina C.

Iako su ozbiljni nedostatci u razvijenim zemljama rijetki (koji bi izazvali skorbut) neka istraživanja upućuju na to da većina ljudi unosi nedostatne doze vitamina C, što dovodi do kasnijih promjena na tkivima te smanjuje imunološku sposobnost tijela na duge staze.

Individualne potrebe za vitaminom C jako se razlikuju. Preporučene dnevne doze (PU) predstavljaju minimalne dnevne količine koje su nužne za izbjegavanje ozbiljnijeg nedostatka koji bi doveo do skorbuta, no stvarne potrebe su daleko veće.

Nije potvrđen niti jedan slučaj štetnih učinaka na zdravlje vrlo velikih doza vitamina C, a ne postoje pouzdani znanstveni dokazi da bi velike količine vitamina C (do 10 g dnevno u odraslih; tj. 10 000 mg) bile otrovne.

Vitamin C s vremenskim otpuštanjem

Kada unesemo veće količine vitamina C, tijelo će ih izlučiti urinom unutar 2 sata. Zbog toga svi naši pripravci sadržavaju oblik s vremenskim otpuštanjem (time-released). To znači da će se vitamin C postepeno otpuštati s nosača, te osiguravati opskrbu vitaminom C tijekom cijeloga dana.

Kako ćete prepoznati imate li manjak vitamina C?

Postoje rani znaci koji mogu upozoriti da vašem tijelu treba još vitamina C:

 • Umor – niže razine vitamina C od onih potrebnih vašem tijelu rezultirati će stalnim umorom, jer je vitamin C potreban za proizvodnju energije iz hrane
 • Bolovi u zglobovima i mišićima – kronična bol u udovima i zglobovima može biti simptom nedostatka vitamina C.
 • Sklonost modricama – pojava modrica i pri lakšem pritisku ili udarcu znak je narušene kemije tijela zbog manjka vitamina C.
 • Stanje zubi i zubnog mesa – nedostatak može uzrokovati krvarenje i propadanje zubnog mesa, probleme paradonta. To je ozbiljniji nedostatak vitamina C kojega bismo mogli podvesti pod skorbut.
 • Suha kosa i koža – promjene na kosi i koži, poput pucanja vrhova, lomljivosti kose, naglašene suhoće kože i pojave prhuti znak je da tijelo ne dobiva dovoljno vitamina C i ostalih esencijalnih vitamina i minerala.
 • Sklonost zarazama / infekcijama – uslijed dugotrajnog stanja nedostanog unosa vitamina C, tijekom vremena, doći će do promjena u imunološkoj sposobnosti za borbu protiv infekcija te općoj sposobnosti obnove tkiva. Općenito, imunološki sustav će biti dugoročno ugrožen.
 • Promjene raspoloženja – osobe s nedostatkom vitamina C mogu postati razdražljive ili čak pretjerano plahe.

C 1000 Plus u jednoj tableti sadrži:
Vitamin C (L-askorbinska kiselina) 1000 mg
Prah ploda organskog šipka (Rosa canina) 125 mg

 

cink-fluCink je nužan za fukciju svake stanice, a posebno se preporučuje osobama oslabljenog imuniteta i sklonim infekcijama, te fizički aktivnim osobama i sportašima. Kelatni oblik osigurava maksimalnu apsorbciju!

 Funkcija cinka u organizmu može se slikovito usporediti s radom prometnog policajca. On kontrolira i upravlja procesima izmjene tvari, sudjeluje u funkcioniranju enzima i održava stanični integritet. Nalazi se u sastavu brojnih vitalno važnih enzima koji obavljaju velik broj različitih funkcija u organizmu, počevši od rasta stanica pa do sinteze testosterona. Organizam ne može pohraniti veće količine cinka, zbog čega se on mora redovito unositi iz vanjskih izvora. Ako su količine cinka u organizmu smanjene tijekom samo jednog tjedna, dolazi do usporenog rasta i razvoja mišića te znatnog slabljenja imuniteta. Cink je nužan za sintezu proteina i izgradnju DNA te stimulativno djeluje na izlučivanje inzulina u gušterači, hormona koji je nužan za iskorištavanje šećera u organizmu. Ima važnu ulogu u održavanju ravnoteže pH u krvi, a nužan je i za razvoj spolnih žlijezda i normalnu funkciju prostate. Uz to, regulira kontrakcije mišića.

Na temelju rezultata ispitivanja došlo se do zaključka da cink ima važnu ulogu i za određene moždane aktivnosti. Cink ubrzava zarastanje rana, pomaže u saniranju tegoba vezanih uz prostatu, a može biti djelotvoran i u tretmanu steriliteta. Dopunsko unošenje cinka i mangana često ima pozitivan učinak kod starijih osoba koje pate od senilnosti. Preporučuje se i kod neredovitih menstrualnih ciklusa. Teški metali, prije svega olovo i kadmij, predstavljaju danas veliku opasnost, pogotovo za stanovnike velikih gradova. U slučaju manjka cinka povećava se apsorpcija i taloženje teških metala u organizam što ukazuje na činjenicu da cink štiti organizam i od zagađivača iz životne sredine. Sportaši imaju veće potrebe za cinkom, jer se on pojačano troši prilikom treninga i natjecanja.

Sve proizvode možete pronaći u našoj web trgovini:

https://cali-vitamini.com/shop/

T. Antunović, Calivita Consultant & Distributor