Vaša košarica je prazna!
Košarica Plaćanje
Košarica ukupno: 0.00 Kn (0.00 €)
Registracija | Login

Melatonin (180 kaps)

, , , , , ,

CaliVitin Melatonin ima kontinuiranu apsorpciju, tzv. tablete s vremenskim otpuštanjem. Na taj način, osim što će pomoći da lakše zaspite, zbog dugotrajne apsorpcije može povoljno djelovati na trajanje i kvalitetu sna. Odličan je suport mršavljenju, pomaže smanjenje upale i oksidacijskog stressa, pomaže regulaciju hormana i uravnoteženje biloškog sata.

210.96 Kn (28.00 €) 158.22 Kn (21.00 €)

Melatonin za prirodan san

Dovoljno sna preduvjet je dobrog zdravlja. Tako je na primjer bebama potrebno 18 – 20 sati sna, dok kod odraslih kvaliteta i količina sna može uvelike varirati ovisno o životnim periodima i situacijama. Na san mogu utjecati različiti čimbenici, npr. oni pshičke prirode, rad u smjenama, životna dob, prehrana, određene životne situacije, kao i uzimanje nekih lijekova, no jedno je sigurno – nedostatak sna narušava kvalitetu života, utječe na obavljanje posla kao i na emotivni i obiteljski život.

Tijekom spavanja razlikujemo dvije osnovne faze: REM fazu koju karakteriziraju brzi očni pokreti i n-REM faza koja uključuje još četiri faze. U prosjeku tijekom spavanja prolazimo 5 – 6 puta kroz te četiri faze, a obično su praćene kratkotrajnom REM fazom. To je faza u kojoj najčešće sanjamo, i koja se, kako noć odmiče, javlja u sve dužim periodima isprekidanim površnim snom u kratkotrajnim razmacima. Od prve do četvrte faze san postaje sve dublji (tako se na primjer pričanje ili hodanje u snu javljaju u dubokom snu, tj. 3. i 4. fazi).

Ciklus spavanja i budnosti reguliraju hormoni. Hormon melatonin luči epifiza, žlijezda smještena iza treće moždane komore. Melatonin osigurava pravilan ritam spavanja, dok u životinjskom svijetu potiče seobu ptica selica (zbog kraćih dana), te kod nekih životinja potiče stvaranje debljeg krzna i priprema ih za hibernaciju. Epifiza se, prema tome, može smatrati moždanim centrom biološkog sata. Manje je poznato da melatonin ima i druge zadaće, npr. potiče rad imunološkog sustava, zdravu cirkulaciju, a ima i antioksidativno djelovanje.

Epifiza je povezana s mrežnicom oka, i na taj način direktno dobiva „informacije“ o svjetlu u okolini. Danju razina melatonina opada, no u sumrak njegova proizvodnja ponovo raste (a maksimum doseže oko 4 sata ujutro), što nam pomaže da zaspimo i održimo san.

Nesanica je poremećaj spavanja, i uključuje teškoće kod usnivanja i/ili spavanja, spavanje nakon kojeg se osoba ne osjeća odmorno. Najčešće se ne radi o bolesti, već o simptomu koji može imati više uzročnika, npr. nakupljeni stres (ispitni rokovi, pritisak na poslu), emocionalni utjecaji, promjena u ritmu spavanja i budnosti (promjena vremenskih zona, rad u smjenama), itd. U tim slučajevima ljudi često posežu za tabletama za spavanje, pa se prema nekim podacima u svijetu dnevno potroši 40 milijuna (!) tableta. Melatonin može biti prirodno rješenje u tim slučajevima, s obzirom da se ne radi o lijeku već o prirodnoj tvari koju proizvodi naše tijelo, pa se uz preporučenu primjenu može sigurno koristiti, bez straha od nuspojava.

CaliVitin Melatonin ima kontinuiranu apsorpciju, tzv. tablete s vremenskim otpuštanjem. Na taj način, osim što će pomoći da lakše zaspite, zbog dugotrajne apsorpcije može povoljno djelovati na trajanje i kvalitetu sna.

U slučaju jet-laga popiti 1 tabletu prije spavanja na prvi dan putovanja te sljedećih nekoliko dana po dolasku na odredište. Blagotvorni učinak se postiže uzimanjem 1mg melatonina kratko prije spavanja, a za ublažavanje subjektivnih osjećaja povezanih s jet lag-om, blagotvorni učinak postiže se minimalnim unosom od 0,5 mg melatonina prije spavanja na prvi dan putovanja te slijedećih nekoliko  dana po dolasku na odredište.
DODATNI TEKSTOVI: