Vaša košarica je prazna!
Košarica Plaćanje
Košarica ukupno: 0.00 Kn
Registracija | Login

Cocoa Bean Extract+ (100 caps)

, , , , , , , , ,

Jeste li znali da je kakao možda najbolji izvor antioksidansa do sada! Obična borovnica sadrži 32 različita antioksidansa, divlja 61, a kakao ih sadrži čak 621!

353.54 Kn 239.00 Kn

Browse Wishlist
Browse Wishlist

Za dobro raspoloženje

Kakovac (Theobroma cacao), osim za proizvodnju svima drage čokolade, izvor je visokovrijednih antioksidansa i polifenola, za koje suvremena znanost tvrdi da su najbolji antioksidansi. Čak 12-18% suhe tvari ekstrakta zrna kakaa čine upravo polifenoli, a glavni predstavnici su epikatehin i katehin. Kakao sadrži tvari koje povećavaju razinu serotonina u mozgu, a s više serotonina smo zadovoljniji, smireniji, bolje raspoloženi i manje gladni. Kakaova iscrpina smanjuje nadraženost i smiruje nemir, dok istodobno povećava razinu energije, pa se preporuča  svim osobama koje su potištene, razdražljive i depresivne.

14325832360931Polifenolne tvari, posebno epikatehin značajno povećava količinu dušikovog oksida (NO) u krvi što dovodi do opuštanja i širenja krvnih žila te bolji protok krvi. Ovaj učinak odražava se na bolju cirkulaciju, veći dotok krvi u mišiće, bolje iskorištenje glukoze, a odražava se i na poboljšanje seksualnih funkcija kod muškaraca te smanjenje krvnog tlaka.
Kakao je dobar i za srce jer sadrži magnezij! Ovo je još jedan sastojak koji potiče dobro zdravlje srca. Magnezij povećava snagu srca i pomaže da ono učinkovito pumpa krv, smanjuje rizik od krvnih ugrušaka, a to pak, smanjuje rizik od moždanog udara i srčanog udara.
Polifenoli kakaa pomažu i procese mršavljenja, jer smanjuju razgradnju ugljikohidrata i masnoća pa se otežava njihovo upijanje u krvotok, a povećava njihovo uklanjanje stolicom. Zabilježeno je također da mogu utjecati na hormon sitosti, što dovodi do potrebe za manjim unosom hrane, a također smanjuje oslobađanje upalnih tvari koje u velikoj količini proizvodi trbušna masnoća.
Plod gojija stoljećima se koristi u kineskoj medicini za jačanje krvi, toniziranje bubrega, jetre i pluća, šećerne bolesti, smanjene oštrine vida, za dugovječnost. Goji bobice su jedno od rijetkog voća koje sadrži vitamin E, te cijeli spektar karotenoida (beta-karoten, zeaksantin, lutein, likopen, kriptoksantin, ksantofil), što je rijetkost u biljnom svijetu. Goji bobice također pomažu u snižavanju razine šećera u krvi, a u drevnoj Kini su se koristile za smanjenje pretilosti, što potvrđuju i današnja istraživanja. Plodovi su dobar izvor kroma, minerala koji pomaže u kontroli šećera u krvi. Sadrži i beta-sitosterol, tvar koja se koristi za snižavanje kolesterola, liječenje spolne nemoći te kod povećanja prostate.
  • da tehnološki procesi pečenja, mljevenja i alkalizacije koji se koriste u procesu pripreme sirovine za proizvodnju čokolade, uništavaju čak 90% flavonola i polifenola
  • da je kakao možda najbolji izvor antioksidansa do sada! Obična borovnica sadrži 32 različita antioksidansa, divlja 61, a kakao ih sadrži čak 621!

Među tih 621 antioksidativnih tvari nalazi se i tvar poznata kao epikatehin čije su dobrobiti tolike da profesori s Harvarda smatraju kako bi ga trebalo uvrstiti u vitamine. I naravno, svi ga oni koriste. Dosadašnja istraživanja pokazuju da sprječava pojavu šećerne bolesti, bolesti srca, zloćudnih bolesti…

Kako kakao potiče mršavljenje?

1. mehanizam
Koči rad enzima ključnih za razgradnju ugljikohidrata i masnoća pa se smanjuje njihovo upijanje u krvotok, a povećava njihovo uklanjanje stolicom. To se odražava na mršavljenje, ali zabilježen je i povoljan učinak kod dijabetes melitusa i drugih metaboličkih bolesti.
Polifenoli kakaa pokazali su djelovanje u istraživanjima n14325831264301a životinjama, pa su npr. miševi hranjeni masnoćama gubili na težini ako im je u prehranu dodavan ekstrakt kakaa.

2. mehanizam
Polifenoli kakaa mogu utjecati na metabolizam leptina (hormon sitosti) kod ispitanika s visceralnom debljinom, putem utjecaja na neke biološke biljege, za koje se pokazalo da koče djelovanje upalnih tvari poznatih kao interleukini (IL-1α and IL-1β), a koje u velikoj količini proizvodi trbušna masnoća (visceralna mast, masnoća oko organa).

3. mehanizam
Kakao sadrži tvari koje povećavaju razinu serotonina u mozgu. Serotonin je neurotransmiter, tvar koja prenosi živčane podražaje (informacije) između neurona, a posebno regulira dio mozga gdje se nalaze dijelovi koji reguliraju funkcije sna i raspoloženja. Poznato je među ostalim da serotonin učinkovito smanjuje glad te ćemo s više serotonina biti zadovoljniji, manje gladni, a raspoloženje će se popraviti do mjere da nam za smirenje našeg neraspoloženja i nervoze neće trebati slatkiši ili masna hrana.
Pogotovo što kakao sadrži i tvari antidepresivnog djelovanja pomažući osobama da ostanu na zacrtanom putu mršavljenja.
Kakaova iscrpina smanjuje nadraženost i smiruje nemir, dok istodobno povećava razinu energije.

4. mehanizam – osjetljivost na inzulin

Polifenoli kakaa poboljšavaju osjetljivost na inzulin, a koliko je to važno u mršavljenju pokazuju istraživanja koja čvrsto stavljaju u vezu pretilost i stanje poznato kao Sindrom otpornosti na inzulin.
Nova saznanja o epikatehinu govore da on značajno povećava količinu dušikovog oksida (NO) u krvi što dovodi do opuštanja i širenja krvnih žila te bolju cirkulaciju, a to pak dovodi do povećanog dotoka krvi do skeletnih mišića te posljedično boljeg iskorištenja glukoze.
Povećanje količine NO i većeg dotoka krvi u mišiće dovodi do čak 40% boljeg iskorištenja glukoze (ulaza u stanice) u usporedbi sa stimulacijom inzulina.
Povećavajući osjetljivost staničnih organela za prihvat inzulina, polifenoli kakaa su velika potpora zdravom mršavljenju.
Ovaj učinak epikatehina i kakaa pridonosi boljoj regulaciji povišenog krvnog tlaka te boljoj spolnoj funkciji kod muškaraca.

Kako tvari kakaa utječu na smanjenje tjelesne težine?

Zanimljivo je da istraživanja pokazuju kako je kakao jednako učinkovit kao i neki farmaceutski lijekovi za mršavljenje, poput orlistata.

Dijabetes, metabolički sindrom, tlak, povišen LDL-kolesterol

Kakao i njegove aktivne tvari imaju učinak i na druge metaboličke bolesti kao što je dijabetes, a preporučuje se i kod bolesti krvožilnog sustava, jer doprinosi normalizaciji biokemijskih parametara krvi – šećera, triglicerida i kolesterola.

Srce i krvne žile

Kakao sadrži magnezij! Ovo je još jedan sastojak koji potiče dobro zdravlje srca. Magnezij povećava snagu srca i pomaže da ono učinkovito pumpa krv, smanjuje rizik od krvnih ugrušaka, a to pak, smanjuje rizik od moždanog udara i srčanog udara.

Goji bobice

Plod gojija stoljećima se koristi u kineskoj medicini za jačanje krvi, toniziranje bubrega i jetre, vraćanje snage/energije plućima, kod vrtoglavice, šećerne bolesti, smanjene oštrine vida, kronični kašalj, za dugovječnost.
Fitokemijska raznolikost goji bobica (L. barbarum) je zadivljujuća – polisaharidi, cijeli spektar karotenoida, flavonoidi, alkaloidi, peptidi, steroli, organske kiseline, esencijalna ulja, glikolipidi, polifenoli.
Tako bobice sadrže sve esencijalne aminokiseline, čak 21 mineral (željezo, cink, selen, kalcij, kalij, krom, germanij), vitamine B kompleksa, vitamin C. Goji bobice su jedno od rijetkog voća koje sadrži vitamin E!
Treba naglasiti da plodovi sadrže cijeli spektar karotenoida (beta-karoten, zeaksantin, lutein, likopen, kriptoksantin, ksantofil), što je rijetkost u biljnom svijetu.
Što više, goji je bolji izvor beta karotena od mrkve, bogatiji izvor beta karotena od svih poznatih namirnica.
Zbog sadržaja beta karotena i zeaksantina goji bobice se posebno preporučuju osobama sa slabijim vidom.
Betain koji se u jetri pretvara u kolin, posljednjih nekoliko godina se koristi u pripravcima za povećanje mišićne mase. Kod laboratorijskih životinja primjena betaina dovodi do poboljšanja funkcije jetara i bolje zaštite od utjecaja škodljivih tvari, pa se predlaže njegova uporaba kod različitih kroničnih bolesti jetre kao što je bolest masne jetre. Druga farmakološka istraživanja su pokazala da djeluje blago umirujuće, te širi krvne žile (sedativ i vazodilatator).
Beta-sitosterol je tvar koja se koristi za snižavanje kolesterola, liječenje spolne nemoći te kod povećane prostate.
Goji bobice sadrže i mnoštvo fenolnih spojeva koji imaju antioksidacijska svojstva. Također pomažu u snižavanju razine šećera u krvi, a u drevnoj Kini su se koristile za smanjenje pretilosti, što potvrđuju i današnja istraživanja. Sadrže tvari koje pomažu kontrolirati razinu šećera u krvi i apetit. Plodovi su dobar izvor kroma, minerala koji pomaže u kontroli šećera u krvi. Krom može pomoći očuvanju mišićne mase tijekom mršavljenja, čime se povećava površina za sagorijevanje kalorija, potiče učinkovitiji metabolizam, što organizam čini manje podložnim debljanju.

Sastojci

450 mg ekstrakt kakaa (iz ploda kakaovca,Theobroma cacao 20:1, std. 10% polifenola)
50 mg ekstrakt goji bobica (Lycium barbarum 15:1, std. 20% polisaharida)