Posljednjih je godina otkriveno da nutritivni sadržaj hrane često i nije tako dobar kao što se do sada smatralo. Stoga je preporučljivo nadopuniti prehranu proizvodima za koje točno znamo što sadrže i u kojim količinama. Dobra multivitaminska formula i kućna ljekarna koja sadrži dodatke prehrani prilagođene individualnim potrebama može pomoći u izbjegavanju deficita vitamina i minerala. To je osobito važno u jesen kada je iscrpljen organizam manje otporan na patogene. Stoga je unos multivitamina od posebne važnosti!

Ne samo da hrana proizvedena na iscrpljenim zemljištima, tretirana umjetnim gnojivima i ubrana puno prije vremena, sadrži manje vitamina nego prije 50 godina, već je tu i problem zagađenja okoliša, što dodatno pogoršava situaciju. Da ne spominjemo kako se udio hranjivih tvari u hrani također mijenja s obzirom na godišnje doba i mjesto proizvodnje. Značajan utjecaj imaju i količina sunčeve svjetlosti i kiše.

Unos multivitamina pomaže kod onečišćenja zraka

Osim toga, onečišćenje zraka također smanjuje udio hranjivih tvari u hrani. Visok sadržaj ugljičnog dioksida u atmosferi utječe na sadržaj cinka i željeza u žitaricama i biljkama koje se proizvode u najvećim količinama (riža, ječam, raž, zob, soja, krumpir), iako je nedostatak cinka i željeza već raširen problem u Europi. Istraživači koji su se bavili tom temom, osim cinka i željeza, proučavali su i sadržaj proteina u biljkama koje su uzgajali unutar modela s razinama CO2 kakve se predviđaju za 2050. godinu. Primijetili su smanjenja sadržaja različitih minerala i proteina za 3-17%. Kasnije su otkrili da takvo smanjenje udjela hranjivih tvari može uzrokovati nedostatak cinka i proteina kod dodatnih 300 milijuna ljudi. Međutim, 2 milijarde ljudi već pati od određenog nedostatka minerala i proteina.

Unos multivitamina prevenira depresiju i mentalna oštećenja

To je zabrinjavajuće, jer je nedostatak cinka prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) jedna od glavnih prepreka tjelesnog razvoja. Uzrokuje mentalno i fizičko oštećenje, a može povećati i rizik od depresije kod odraslih osoba.

Unos multivitamina kod prehlada i viroza

Cink također može biti učinkovit i kod obične prehlade ako se počne uzimati unutra 24 sata nakon pojave prvih simptoma. U tom slučaju može značajno smanjiti trajanje i težinu simptoma prehlade. Razlog tome može biti što cink pomaže razvoj imunološkog sustava. A može i spriječiti razmnožavanje 8 od 9 sojeva rhinovirusa, koji su odgovorni za prehladu. Osim toga, može smanjiti pojavu prehlade kod djece.

Nadalje, prema modelu u tom istraživanju, još 1,4 milijardi žena fertilne dobi i djece mlađe od 5 godina izgubit će najmanje 4% željeza, dodatno pogoršavajući nedostatak željeza, kojim su ove skupine već pogođene.

Svi ostali vitamini i minerali također sudjeluju u održavanju zdravog tijela. Tako njihov nedostatak može izravno ili neizravno doprinijeti razvoju bolesti. Nastojte ih izbjeći i ne zaboravite na svoj omiljeni dodatak prehrani tijekom jeseni! Unos multivitamina izravno podiže kvalietu vašeg zdravlja.

KVALITETNE FORMULE MULTIVITAMINA I MINERALA KOJE NUDI CALIVITA SU:

SUPER MEGA 50

VITAL A

VITAL B

VITAL AB

VITAL 0

POWER MINS

NEW LIFE

 

Zinc in Depression: A Meta-Analysis – Swardfager et al., Biological Psychiatry Volume 74, Issue 12 , Pages 872-878, 15 December 2013
Zinc for the common cold – Singh M., Das RR., Cochrane Database Syst Rev. 2011 Feb 16
Impact of anthropogenic CO2 emissions on global human nutrition – Smith, M.R., Myers, S.S., Nature Climate Changevolume 8, pages 834–839 (2018)
Increasing CO2 threatens human nutrition – Myers et al., Nature 07 May 2014

Calivita Newsletter, 10/2018

CALIVITAMINI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:

Pronađite nas i na INSTAGRAMU.

Također i na FACEBOOKU.