Hit vitamin d

Misija CaliVite je pomoći što većem broju ljudi voditi zdraviji i aktivniji život. Već 30 godina, neumorno promoviramo preventivno djelovanje i zdrav način života kroz pravilnu prehranu i korištenje dodataka prehrani. To znanje i navike, sada se pokazuju kao pravo bogatstvo! U duhu brige za druge i preuzimanja odgovornosti za našu zajednicu, upozoravali smo na važnost pravilne prehrane i potencijal aktivnih sastojaka dostupnih u našim proizvodima i prije nego što je pandemija stigla u naše krajeve. Bili smo pioniri u isticanju značaja suplementacije vitamina D te njegove kronične deficijencije među stanovništvom sjeverne hemisfere.

Hit Vitamin D kao da je ponovo otkriven u 21. stoljeću. Brojna istraživanja pokazala su da je vitamin D puno više od vitamina koji je odgovoran za zdravlje naših kostiju. Njegova uloga je višestruka; ispostavilo se da ovaj, do sada zanemareni vitamin, može zaštiti organizam od brojnih bolesti, počevši od gripe, depresije do dijabetesa. U zimskim mjesecima se smanjuju ionako niske rezerve vitamina D u našem organizmu. Manjak vitamina D može dovesti do poremećaja stečenog imuniteta, a prema najnovijim studijama, odgovarajuće razine hit vitamin D mogu smanjiti rizik od gripe za 90%.

Početkom pandemije COVID19, upućena je preporuka WHO o povećanom unosu vitamin D. Svaka tableta našeg novog proizvoda sadrži 2000 IJ hit vitamina D, što je u skladu s najnovijim preporukama u prevenciji protiv Covid19.

Od sada, osim vitamina D drops u kapima, na raspolaganju vam je i Vitamin D 2000 u tabletama!

Kroničan manjak

Kroničan manjak vitamina D ne može se nadoknaditi preko noći, potrebni su mjeseci suplementacije u kombinaciji s izlaganjem suncu da se obnove zalihe i poboljša stanje kostiju i živčanog sustava. Zanimljivo je i saznanje da je samo izlaganje suncu nedovoljno za proizvodnju onih razina vitamina D koje bi nas pratile zimi. Tome doprinosi i naša put, pa tako osobe tamnije kože slabije sintetiziraju vitamin D. Također, korištenje krema za sunčanje, već i onih s najnižim faktorom zaštite, nepremostiva su zapreka sintezi vitamina D u koži. To je i pokazatelj kako, u stvari, kreme za sunčanje mogu prouzročiti problem stvarajući kritičan nedostatak vitamina D u tijelu. S druge pak strane, pretjerano izlaganje suncu tijekom razdoblja visokog UV zračenja nije poželjno zbog rizika od razvoja raka kože. Zbog ovoga, sve više prevladava potreba dodatnog unosa vitamina D hranom koja je njime bogata te suplementacijom.

Hit Vitamin D i mršavljenje

Nedavno je provedena studija koja je ispitivala utjecaj vitamina D na mršavljenje. Pretile osobe podijeljene su u 3 skupine; prvoj skupini je, uz dijetu, davan placebo, druga skupina je dobivala 830 I.J. vitamina D3 dnevno, a treća skupina je dobivala 3300 I.J. vitamina D3 dnevno.

Nakon 6 mjeseci, kod obje skupine koje su dobivale vitamin D došlo je do značajnog smanjenja tjelesne težine i opsega struka, i to najviše u skupini koje je dobivala najveće doze vitamina D, a pogotovo u usporedbi s rezultatima mršavljenja u skupini koja je dobivala placebo (-1,2 kg u odnosu na 3,8 i 5,4 kg prosječnog gubitka težine). Također, povećale su se i razine vitamina D u toj skupini. Zaključak studije je da pretile osobe s nedostatkom vitamina D mogu ostvariti bolje rezultate, ako u dijetu za mršavljenje uključe i nadopune vitamina D!

Hit Vitamin D i dijabetes

Češka istraživačka grupa određivala je razinu vitamina D kod ženskih osoba s dijabetesom tipa 2. Postotak ispitanica s nedostatkom vitamina D bio je 45%, u odnosu na 42% u kontrolnoj grupi, što ukazuje na veći nedostatak vitamina D među dijabetičarima. Na osnovu dobivenih rezultata znanstvenici su otkrili negativan odnos između razina vitamina D i BMI (indeksa tjelesne mase) kao i postotka tjelesne masti, što znači da što pacijent ima nižu zalihu vitamina D, to je veći BMI i omjer tjelesne masti. Ova studija je ukazala na činjenicu da i osobe s dijabetesom tipa 2 trebaju redovito provjeravati svoje razine vitamina D i po potrebi ih nadopunjavati.

Hit Vitamin D i mišići

Znamo da mišićne stanice također „koriste“ vitamin D, a znamo i da molekule vitamina D doprinose stvaranju bjelančevina koje sudjeljuju u izgradnji mišića i sprječavaju njihovu razgradnju. Stoga su brazilski znanstvenici ispitivali može li vitamin D biti koristan u očuvanju mišićne mase nakon menopauze, kada inače i počinje gubitak mišićne mase. Ispitali su 70 zdravih žena u dobi od 50 do 65 godina koje se ne bave nikakvim sportskim aktivnostima, kako bi vidjeli hoće li im 1000 I.J. vitamina D3 pomoći u očuvanju mišićne mase i mišićne snage. Kontrolnoj skupini je davan placebo, a nakon 9 mjeseci usporedili su rezultate u obje skupine. Tjelesna težina (bez masnog tkiva) smanjila se u placebo skupini i ostala nepromijenjena u skupini koja je primala terapiju, dok se mišićna snaga smanjila u placebo skupini, a malo pove- ćala u skupini koja je uzimala vitamin D3. Mišićna snaga mjerena je dinamometrom kod stiska ruke i brojem podizanja iz stolice. S obzirom da se ispitanice nisu bavile sportom, činjenica da se jednostavnim uzimanjem vitamina D3 može povećati mišićna snaga i očuvati mišićna masa, predstavlja važan novitet o vitaminu D koji svakako treba imati u vidu nakon menopauze!

Hit Vitamin D i depresija

Vitamin D igra ulogu i u razvoju i funkcioniranju mozga, a receptori vitamina D pronađeni su u mnogim dijelovima pa i na površini stanica mozga koje primaju kemijske signale. U pregledniku istraživanja o vitaminu D objavljenom 2013. u časopisu Psychiatry utvrđeno je da je nedostatak vitamina D povezan s depresijom, nadalje, da manjak vitamina D u krvi čini osobu podložnijom razvoju depresije te da uzimanje nadopuna vitamina D može depresiju ublažiti ili spriječiti. Norveško istraživanje uključivalo je 1102 osobe starosti 18-65 godina s trenutač- nim depresivnim poremećajem, te 790 osoba koje su nekada bolovale od depresije. Utvrđena je niska razina vitamina kod osoba s trenutačnim poremećajima te blaža ozbiljnost simptoma kod onih s višim razinama vitamina D. Uočena je i jasna povezanost statusa vitamina D i razvoja simptoma depresije nakon dvogodišnjeg praćenja bolesti. Druga velika analiza svih istraživanja povezanosti vitamina D i depresije rađenih između 2004. i 2009. godine također je utvrdila povezanost učestalosti depresije zimi i niskih razina vitamina D tijekom zime, kada je zbog kratkih zimskih dana i manjka svjetlosti, njegova razina najniža.

Izvori:
Zittermann, A. Koerfer, R. Vitamin D in the prevention and treatment of coronary heart disease. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2008 Nov; 11 (6): 752-7. Wang, L. Manson, J. E. Song, Y. Sesso, H. D. Systematic review: Vitamin D and calcium supplementation in prevention of cardiovascular events. Ann Intern Med. 2010 Mar 2; 152 (5): 315-23. Scragg, R. Jackson, R. Holdaway, I. M. Lim, T. Beaglehole, R. Myocardial infarction is inversely associated with plasma 25-hydroxyvitamin D3 levels: a community-based study. Int J Epidemiol. 1990 Sep; 19 (3): 559-63. Vitamin D supplementation promotes weight loss and waist circumference reduction in overweight/ obese adults with hypovitaminosis D – Vigna L., Lonati C., Sommaruga D, Tirelli A.S.,, Riboldi L. in 22nd European Congress on Obesity (ECO2015), Prague, Czech Republic, May 6-9, 2015: Abstracts Dietary Vitamin D and Its Metabolites NonGenomically Stabilize the Endothelium – Gibson CG., et al., PLoS One. 2015; 10(10): Effect of vitamin D supplementation alone on muscle function in postmenopausal women: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial – Cangussu LM. et al., Osteoporos Int. 2015 Oct;26(10): 2413-21. High Prevalence of Hypovitaminosis D in Postmenopausal Women with Type 2 Diabetes Mellitus – Ivan Raška Jr., Mária Rašková, Vít Zikán, Jan Škrha, Prague Medical Report / Vol. 117 (2016) No. 1, p. 5–17 Anglin, R.E., Samaan, Z., Walter, S.Det al., Vitamin D deficiency and depression in adults: systematic review and meta-analysis. Br J Psychiatry, 2013. 202: p. 100-7. Yang AC, Huang NE, Peng CK, Tsai SJ. Do seasons have an influence on the incidence of depression? The use of an internet search engine query data as a proxy of human affect. PLoS One. 2010;5(10):e13728. Milaneschi Y, Hoogendijk W, Lips P, et al. The association between low vitamin D and depressive disorders. Mol Psychiatry. 2014 Apr;19(4):444-51.

Proizvod se može naručiti ovdje:

Vitamin D u kapima – Sunčev vitamin za imunitet

Vitamin D 2000 IJ – sunčev vitamin u tabletama

Tekst preuzet sa službene stranice Calivita Hrvatska 

CALIVITAMINI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA:

Pronađite nas i na INSTAGRAMU.

Također i na FACEBOOKU.